Pretekli vikend 25.3-26.3. se je v Bratislavi na Slovaškem odvijal velik mednarodni karate turnir -37th GRAND PRIX SLOVAKIA. Prijavljenih je bilo 1909 tekmovalcev iz 154 klubov iz kar 21 držav. Na tekmovanju je nastopilo tudi 38 Slovencev-od tega 6 iz Karate Kluba Kozjansko in Obsotelje. V tej pisani mednarodni druščini so se pomerili –izkušenejša tekmovalca, ki sta že poznavalca tekmovanj v tujini Bor in Jan Hartl, nekaj izkušenj iz Balkanskega prvenstva imata tudi že naslednja dva- Timotej Jordan in Žan Luka Lesnika, prvič na tako veliki tekmi v tujini pa sta se tokrat pomerila tudi Grega Zbil in Luka Bele.

Otvoritev tekme je potekala v soboto 25.3.2017. Na ta dan sta tudi nastopila prva tekmovalca brata Hartl, kjer sta že vajena gostovanj na tako velikih tekmah. Bogato znanje in izkušnje, ki jih imata sta dobro izkoristila. Vendar vsaka tekma je tekma zase za katero se je potrebno dobro pripraviti.Oba sta tekmovala v kategoriji kadetov in mladincev. Bor je v kategoriji kate kadeti, kjer je nastopalo kar 42 tekmovalcev z odličnimi prikazi kata osvojil odlično tretje. Prav tako je tretje mesto osvojil Jan, ki je v kategoriji višje kate mladinci. V tej kategoriji je nastopalo kar 30 tekmovalcev.

                                                                              

 

Naslednji tekmovalci so se na tekmo odpravili v nočnih urah iz sobote na nedeljo, saj so nastopili v nedeljskem delu tekmovanja. Grega Zbil je bil tisti, ki je izvedel čisto prvi nastop v tem dnevu – v kategoriji dečki U10, kjer je bilo prijavljenih 46 tekmovalcev. Kljub odlično prikazani šolski kati Heian Nidan se Grega proti nasprotniku iz Poljske, ki je prikazal mojstrsko kato ni mogel kosati in tako je izpadel v prvem kolu. Kljub temu, da je doživel poraz, ki jih že nekaj časa v Sloveniji ni vajen, se je kmalu pobral in dobil še večji zagon in motivacijo za nadaljnje delo. Naslednji tekmovalec Luka Bele je nastopil takoj za svojim klubskim kolegom v kategoriji kata dečki U12. V tej kategoriji se je pomerilo kar 56 nasprotnikov. V prvem kolu je premagal nasprotnika iz Latvije. V drugem kolu pa moral priznati poraz proti Slovaku. Luka je v letošnjem letu začel z tekmovanji v borbah. Ta tekma je bila vsekakor ena od izvrstnih možnosti za preizkus njegovih borbenih sposobnosti na mednarodnem območju. Tudi v kategoriji –kumite dečki -40 kg, v kateri je tekmoval je bilo prijavljenih kar 44 tekmovalcev. Luku je žreb za nasprotnika dodelil tekmovalca iz Madžarske. Glede na njegove borbene izkušnje je prikazal dober boj, se odlično branil pred nasprotnikom, a do točke žal ni mogel. Tako je z rezultatom 1:0 izgubil kolo in možnosti za napredovanje po žrebni listi. Kot zadnja pozno popoldan sta nastopila v kategoriji športne borbe dečki U14 +55 kg Timotej Jordan in Žan Luka Lesnika. Tudi onadva sta imela v kategoriji čez 20 tekmovalcev različnih narodnosti. Prvi je na tatami stopil Timotej, ki je prikazal odlično prvo borbo in nanizal zmago, ko se je boril z nasprotnikom iz Slovaške. V naslednjem kolu je dobil nasprotnika iz Češke, borbo na žalost izgubil. Ker pa njegov nasprotnik ni prišel v finale je tako izgubil možnost za napredovanje v repasaž. Žan Luka Lesnika se je v prvem boju pomeril z predstavnikom Slovaške, ki jo je izgubil. A se je tekmovalcu iz Slovaške uspelo prebiti v finale in celo zmagati. S tem je dobil novo možnost za boj, da poseže celo po medalji. Žan Luka je prvo borbo v repasažu dobil, a je drugo borbo za končno tretje mesto z Ukrajincem žal izgubil in tako na koncu pristal še vedno na odličnem petem mestu. Zahvaljujemo se uspešnemu podjetju MOS Servis d.o.o. za sponzorsko uporabo kombija, kjer smo lahko del ekipe peljali na to tekmo.
Vsem tistim, ki tu ni uspelo priti do vidnejše uvrstitve mora biti v ponos, da so imeli možnost sodelovanja, pridobivanja izkušenj in naj jim bo to odskočna deska, da se morebiti vrnejo prihodnje leto, z več izkušnjami in novim znanjem. Vsekakor je želja biti med najboljšimi na tako velikem tekmovanju dovolj velika motivacija, da bodo pridno in trdo delali tudi v prihodnje. Iskrene čestitke nastopajočim!