Bor Hartl in Joži Preskar državna podprvaka, Jožef Kladušek osvojil bronasto medaljo.

V soboto, 1.12. je v ŽALCU potekalo državno mladinsko prvenstvo v karateju. Zagotovo gre za eno najzahtevnejših tekem v slovenskem prostoru, še posebej v mlajših konkurencah.

Četudi štejemo med manjše slovenske klube, so naši tekmovalci vedno konkurenčni, kar smo dokazali tudi tokrat. Smo eden redkih klubov na območju Kozjanskega, ki se lahko pohvalimo z odličnimi rezultati iz državnega kot tudi mednarodnega okolja. Poleg Jožija Preskarja, ki v zadnjih letih odličja pobira kot za stavo, so bili naši aduti še brata Kladušek, brata Hartl in Anja Rajgl.

V mladinski konkurenci je nastopil Joži Preskar. Po že dveh osvojenih naslovih državnega prvaka in še štirih odličjih v vseh disciplinah, smo od njega tudi tokrat upravičeno pričakovali največ. V katah mu je uspelo ponoviti uspeh iz lanskega leta, ko je dosegel 2. mesto. V športnih borbah pa so mu stopničke za las ušle. Med mladinci je odlično nastopil izkušeni tekmovalec Joži Preskar, ki je zopet dokazal da sodi v sam vrh slovenskih katašev. S svojo izjemno, tudi vsebinsko dovršeno izvedbo gladko premagoval nasprotnike, do finala s 5 : 0. V finalu je žal izgubil dvoboj z Ljubljančanom Aljažem Klanečekom. Joži Preskar je nastopal tudi v športnih bojih v kategoriji nad 76 kg. Z izjemno koncentracijo, občutkom protinapada je nasprotnike premagoval vse do polfinala, kjer mu ja vrata v finala zaprl aktualni državni prvak iz Nove Gorice. Med njima je bila borba izjemno dinamična in napeta, saj je Joži do 30 sekund pred koncem borbe vodil. Nato pa je ob malce pomanjkanju koncentracije in kondicije uspel dati Primorec IPPON-3.točke. Vsi upi za v finale so bili tako po tisti akciji izgubljeni Med mladinci je odlično nastopil izkušeni tekmovalec Joži Preskar, ki je zopet dokazal da sodi v sam vrh slovenskih katašev. S svojo izjemno, tudi vsebinsko dovršeno izvedbo gladko premagoval nasprotnike, do finala s 5 : 0. V finalu je žal izgubil dvoboj z Ljubljančanom Aljažem Klanečekom. Joži Preskar je nastopal tudi v športnih bojih v kategoriji nad 76 kg. Z izjemno koncentracijo, občutkom protinapada je nasprotnike premagoval vse do polfinala, kjer mu ja vrata v finala zaprl aktualni državni prvak iz Nove Gorice. Med njima je bila borba izjemno dinamična in napeta, saj je Joži do 30 sekund pred koncem borbe vodil. Nato pa je ob malce pomanjkanju koncentracije in kondicije uspel dati Primorec IPPON-3.točke. Vsi upi za v finale so bili tako po tisti akciji izgubljeni. Po dveh izjemno težkih bojih mu je načrte prekrižal sedaj že aktualni državni prvak, kljub temu da je Joži še 30 sekund pred koncem boja vodil, je nasprotnik uspel preobrniti rezultat in z nekaj sreče zmagal.

Izjemen napredek je mogoče opaziti predvsem v mlajših selekcijah. Če smo lansko sezono končali nekoliko pod pričakovanji, sta bila tokrat trud in vztrajnost na treningih zagotovo poplačana.

V kategoriji mlajši dečki sta naš klub na državnem prvenstvu že drugič zastopala Jan in Bor Hartl. V konkurenci 40 tekmovalcev ni bilo čutiti pretiranega pritiska in želja po uspehu ni bila nikoli večja. Po intenzivnih treningih v zadnjih nekaj mesecih sta se v ring podala z zvrhano mero samozavesti in koncentracije. Jan je tekmo končal v drugem krogu tekmovanja, medtem ko je Bor tako rekoč pometel s konkurenco in na koncu osvojil 2. mesto. Pri 11 letih je tako postal državni podprvak Slovenije, s čimer se v svoji konkurenci uvršča v sam vrh slovenskega karateja.

Pri najmlajših, v kategoriji malčki, sta se izkazala Jožef in Jan Kladušek. Po številnih že osvojenih medaljah se tudi pri njiju nismo zadovoljili le s sloganom pomembno je sodelovati, ne zmagati. Jan Kladušek je turnir zaključil v drugem krogu izločilnih bojev. Ob spodbudi očeta in ostalih članov KK Kozjansko se je Jožef Kladušek zavihtel na hvalevredno 3. mesto in tako še potrdil uspeh naših tekmovalcev na letošnjem državnem prvenstvu.

Naša bojevnica Anja Rajgl, ki je za razliko od fantov nastopila v športnih borbah, tokrat ni imela sreče. Po repasažih za 3. mesto je morala priznati tesen poraz.

Turnirja se je udeležilo 420 tekmovalcev iz 52 klubov. Kljub temu da smo eden manjših klubov v Sloveniji, vztrajno nizamo odlične rezultate tako na državnem kot tudi mednarodnem nivoju in se poskušamo na vsakem koraku približati najboljšim. Naši mladi člani so nadvse obetavni, in če bomo v tem ritmu nadaljevali tudi v prihodnje, rezultati ne morejo izostati. Navsezadnje sta trud in volja le ustrezno poplačana!

Frekvenco treningov smo letos še povečali. Treningom v Kozjem in Pristavi pri Mestinju smo sedaj dodali še treninge v Rogaški Slatini. Začeli pa smo tudi s pripravami na sedaj že tradicionalni športni tabor Kozje za mlade nadobudne športnike. V želji, da se odkrije še kakšen nebrušen potencial bo dostopen vsem članom in predvsem nečlanom.

V mesecu januarju bo klub organiziral klubsko karate tekmovanje v telovadnici OŠ Kozje, kjer se bodo mlajši nadebudneži lahko preizkusili v kar 5. disciplinah, pod budni očesi sodnikov. V mesecu februarju pa bo potekalo 3. kolo šolske karate lige v telovadnici OŠ Podčetrtek. Vabljeni h ogledu.