Nekoč pred davnimi časi, ko zemlja ni bila taka kot danes, ko še ni bilo cest in velikih mest, so živeli zmaji….   Tako se je pričela pravljica s katero so člani Karate kluba Kozjansko in Obsotelje pričeli svojo demonstracijo karateja v vrtcu Rogaška Slatina-enoti Potoček in I. OŠ Rogaška Slatina.

 

Karateisti so želeli vrstnikom predstaviti, da je karate borilna veščina, ki  pomeni urjenje bojevniškega duha in telesa ter učenje in treniranje učinkovite samoobrambe skozi striktno predpisana, s to ali ono tradicijo opredeljena in z strogim moralnim kodeksom pogojena pravila obnašanja.

Trener Miha Romih je pripravil program, ki je bil otrokom dovolj blizu, da so ga z zanimanjem spremljali, po drugi strani pa je vseboval vse elemente karateja, ki ga člani kluba trenirajo tudi po več ur na teden –na dveh, treh skupinskih treningih tedensko v telovadnici II. OŠ Rogaška Slatina, Pristavi in Lesičnem.

Najbolj so se predstavitve veselili naši najmlajši člani kluba. Vid Miklaužič, Lea in Ana Bele so pokazali, da pri svojih 4-ih, 5-ih letih že lahko pokažejo, veliko elementov karateja, ki so se  jih naučili na treningih v tem šolskem letu. Pri njih in vrstnikih njihove starosti je najbolj  pomemben predvsem razvoj motorike. Prikazali so, kako je lahko vadba prijetna za telo, kako z njo pridobivajo telesno kondicijo, krepijo vezi in mišice ter razvijajo gibalne sposobnosti, ravnotežje, odzivnost, občutek in moč. Skozi različne gibalne igre pa se otroci na varen način seveda spoznajo trudi z osnovnimi tehnikami karateja, v kar sodi tudi prva začetniška forma (kata). Ob predstavitvi pred svojimi vrstniki so tako otroci izvedli enega svojih prvih nastopov, kjer so zagotovo pridobili veliko mero samozavesti, ki jo bodo v nadaljnjem aktivnem udejstvovanju v tem športu nenehno nadgrajevali.  Za njihov prvi nastop jim iskreno čestitamo.

Starejši člani kluba- Luka Bele, Špela Virant, Uroš Sevšek, Žan Stančin, Aleks Stančin, Jan Hartl in Bor Hartl pa so na predstavitvi prikazali že bolj zahtevne elemente v karateju. Tudi oni so želeli svojim vrstnikom sporočiti in dokazati, da vadba karateja vpliva na razvoj mladostnikov tako na fizičnem, mentalnem in motoričnem razvoju. Tako kot mlajši člani kluba so tudi oni samozavestno stopili pred vrstnike, sošolce in učitelje ter jim predstavili karate kot šport in borilno veščino.

Zgodbica v začetku predstavitve se je končala tako,  da je zmaje, ki so zaradi hrupa in gneče na zemlji že zdavnaj izginili iz planeta našel deček-deček, ki se je po večdnevnem čakanju  le umiril- umiril svoje telo in misli. Tako to znajo storiti tudi naši karateisti na treningih karateja v našem klubu. 

Veseli smo, da smo se imeli možnost predstaviti, približati otrokom ta šport in seveda dati možnost našim karateistom, da so se tisti, ki so želeli lahko  predstavili svojim vrstnikom, učiteljem in vzgojiteljem.

FOTO galerija:

http://www.karate-kozjansko.si/galerija-slik/category/106-predstavitev-karateja-v-vrtcu-potocek-in-1-os-rog-sl.html