GREGA ZBIL BALKANSKI PODPRVAK IZ OTROŠKEGA BALKANSKEGA PRVENSTVA 2019 V BANJA LUKI

Največje karate prvenstvo za otroke, se je od 31. 5. do 2. 6. 2019 odvilo v Republiki Srbski, mestu Banja Luka. Sodelovali so najboljši karateisti iz 10 držav – Albanije, Bosne, Bolgarije, Hrvaške, Črne Gore, Severne Makedonije, Romunije, Srbije, Turčije in Slovenije. Najboljši karateisti na Balkanu so opravili kar 1039 nastopov, od tega so se tam pomerili tudi iz strani slovenske reprezentance izbrani štirje karateisti Karate kluba Kozjansko in Obsotelje, kateri so opravili pet nastopov.


Ognjeni krst na tem prvenstvu je doživel Vinko Juraja, ki se je pomeril v kategoriji kata dečki 9 let. Pomeril se je v konkurenci 22 karateistov, 7 narodnosti, njegove starosti. Vinko je brez težav premagal Makedonca, Srba, proti Bolgaru pa žal izgubil in tako izpadel iz boja za sam finale. V repasažu se je uspešno zbral in zopet premagal Bosanca, kar je bil dober znak, da se bori za medaljo na tako velikem prvenstvu. Žal se je v zadnjem boju z Makedoncem sodniška odločitev z 3:2, za las obrnila proti njemu in tako je pristal na odličnem, a kljub temu nehvaležnem petem mestu. Vinko je svoj ognjeni krst prestal več kot uspešno.
V istem slogu, je nadaljeval Filip Lotrič v kategoriji kata dečki 10 let. Njegova konkurenca je bila še močnejša, saj se je v njej pomerilo kar 25 tekmovalcev, 9 narodnosti. Tudi Filip je začel nadvse uspešno in se v boju z domačinom prebil v naslednje kolo, v katerem je tekmovanje žal zaključil in tako pristal med prvo polovico tekmovalcev njegove kategorije.
Suvereno in odločno je nastopil na tatami tudi naslednji naš tekmovalec Grega Zbil. Tako kot ostali tekmovalci, je na tekmo odšel v vrhunski formi in z ciljem da se uspešno prebija iz kola v kolo v močni konkurenci 27ih tekmovalcev, 8 narodnosti. Ko smo videli njegov nastop v prvem kolu z Bolgarom, katerega je premagal z rezultatom 5:0, pa nam je bilo povsem jasno, da je Grega v izvrstni pripravljenosti, odlični dnevni formi in več kot odlično motiviran ne le za preboj iz kroga v krog, temveč vrhunski rezultat. Prav tako z istim rezultatom je v nasledjem kolu premagal domačina, navdušujoče v naslednjem kolu z 4:1 tudi Turka in za sam finale prav tako z 4:1 premagal tudi Makedonca. Tako je Grega kot prvi in edini Slovenec prvega dne tekmovanja z le dvema izgubljenima zastavicama stopil v popoldanski veliki finale z nasprotnikom iz Turčije. Žal je tu nasprotnik prikazal močnejšo in po mnenju sodnikov boljšo kato. Tako je Grega stopil na drugo mesto in se okitil z srebrno medaljo, kar je bil razlog za bučno navijaško vzdušje in Golico na delu tribune slovenskih navijačev v finalnem delu prvega dne tekmovanja.
Kot zadnji in najizkušenejši naš tekmovalec ta dan, je v kategoriji kata dečki 12 let na tatami stopil še Luka Bele. Luka je tekmoval v najštevilčnješi konkurenci 28ih tekmovalcev 8ih narodnosti in kot nosilec bronaste medalje iz lanskega prvenstva nosil tudi največje breme in pritisk naše ekipe. Želja po ponovitvi lanskega uspeha je bila prevelika in ko je Luka že v prvem kolu, sicer za las – z rezultatom 3:2, izgubil z Hrvatom, kasnejšim zmagovalcem te kategorije, se ni več uspel zbrati in prikazati svoje maksimalne forme, zato je po dobljenem prvem repasažu pristal na vseeno dobrem, a žal zanj nezadovoljivem sedmem mestu.

Luka se je po tej smoli prvega dne moral zbrati še za sobotni nastop. V prepričanju, da pa vendarle ima še eno možnost, se je nadvse borbeno postavil na tatmi tudi v kategoriji kumite dečki -47kg. Tudi tu je že v prvem kolu prav on naletel na domačina, kasnejšega zmagovalca te kategorije in izgubil z rezultatom 2: 0. Kasneje se je po repasažih uspešno prebijal do končnega boja za tretje mesto, kjer je v zadnjem hipu izgubil točko proti Albancu in tako tudi tu ostal brez odličja, na nehvaležnem petem mestu.

Po tem nastopu so naši tekmovalci končali z nastopi na tem prvenstvu. Nanizali so izjemno lepe rezultate, saj so osvojili enkrat drugo, dvakrat peto in enkrat sedmo mesto.
To je bila za klub do zdaj največja udeležba po številu naših članov kluba, prav tako pa so dosegli najboljši rezultat v zgodovini karate kluba Kozjansko in Obsotelje. Tekmovalci so zagotovo upravičili izbor trenerjev slovenske reprezentance in suvereno zastopali svojo državo, klub in naše mesto.